ד"ר רונית ולגרין - רכישת השפה

ד"ר רונית ולגרין - קלינאית תקשורת

       טלפון 03-5471904  

קליניקה לטיפול בהפרעות תקשורת, שפה ודיבור                     

FacebookLinkedinBlogger
התפתחות ורכישת השפה.

בהתפתחות נורמלית של השפה ניתן להתייחס לארבעה שלבים עיקריים. השלבים מייצגים הירארכיה ואין אפשרות לדלג על שלב כלשהו. הצלחה בשלב מסוים מהווה דרישת קדם לשלב הבא ואינה מבטיחה הצלחה בשלב הבא. 

הגילאים המצויינים הינם ממוצעים סטטיסטיים כאשר קיים טווח נורמה שמכסה טווח מסויים מתחת לממוצע ומעל לממוצע.

במידה הילד נמצא באיחור משמעותי בהתפתחות השפה או הדבור כדאי לפנות לקלינאי תקשורת לבירור.

שלבי התפתחות השפה (אוניברסליים ומופיעים בכל שפה):
  • השלב הקדם מילי (מהלידה ועד שנה): הילד צובר מילים בהבנה (עדיין לא מפיק), וממלמל. שלב זה מאופיין בתקופת הפרשנות (מהלידה ועד תשעה חודשים), תקופה בה הילד משמיע קוליות והמבוגר נותן לה פרשנות ומשמעות, ותקופת הכוונות התקשורתיות (מגיל תשעה חודשים) שבה הילד כבר יוזם תקשורת המבוססת על מבט עין וג'סטות (למשל הצבעה על אובייקט).
  • השלב החד מילי (שנה עד שנתיים) : בשלב זה הילד מביע את עצמו במיליה אחת. המלה הבודדת מייצגת תוכן של משפט שלם והכוונה התקשורתית מובעת באמצעות האינטונציה בה נאמרת המילה. בשלב זה הילד עשוי לעשות הרחבת יתר (over extension)- משיים קטגוריה שלמה במילה בודדת (למשל- כל החיות הן "דובי") או לחילופין לעשות תהליך צמצום יתר- (Under extension): הילד משתמש במלה כללית כאשר הוא מתכוון לפריט ספציפי בלבד. ("דובי" הוא רק הדובי המוכר שיש לו בחדר). 
  • השלב הדקדוקי המוקדם (שנתיים עד חמש שנים): הילד מגלה את עקרון הצירוף. מגלה שחיבור מספר מילים יוצר משמעות חדשה. בשלב זה הילד כבר יוצר משפטים, בהתחלה כמבעים דו מיליים ("אבא כדור") שבהם כבר מתחילים להסתמן כללי תחביר ראשונים.ואחכ משפטים בני 3-5 מילים. רוב המבעים מורכבים משמות עצם, פעלים ומילות תואר. בשלב זה אנו עדים להבנה והפקה של משפטים פשוטים, ומחוברים, ולרכישת משפטי שאלה, שלילה, וצורת הסביל.
  • השלב הדקדוקי המאוחר (חמש עד תשע שנים): בשלב זה אוצר המילים של הילד כבר רחב מאד, הוא מפיק משפטים פשוטים מחוברים ומורכבים ללא קושי, מסוגל להתארגן להעברת מסרים המסבירים התנהלות ארועים ומסקנות. הילד מסוגל להשתמש במושגים מופשטים ומילים נדירות יותר ולהשתמש בצורת הסמיכות (למשל "יכלי אוכל"). הוא מסוגל להשתמש בחוקי שיח תקינים (לשמור על נושא שיחה, להתייחס לדברי השותף לשיח, לשמור על תור בשיחה), מסוגל לספר סיפורים תוך שמירה על רצף הארועים ההגיוני בספור, משתמש בתארי שם ותיאורי פועל נדירים יותר (למשל- "בזריזות", "מדהים", "בעדינות"), משתמש בדיבור עקיף, במטאפורות, בדו משמעות
(ראה פירוט בלינק- "אבני דרך")




השפה ממשיכה להתפתח ולהשתכלל, במהלך כל החיים. עם השימוש בשפה כתובה, אנו ממשיכים ומוסיפים ללקסיקון הורבלי שלנו עוד ועוד אוצר מילים ומושגים חדשים.

 
 
לגבי כל התכנים באתר- כל הזכויות שמורות לד"ר רונית ולגרין- טיפול יעוץ והדרכה   

טלפון: 03-5471904             כתובת:  סוקולוב 81, רמת השרון  
            דוא"ל       :  ronitwel@inter.net.il     
            דף פייבוק: 
https://www.facebook.com/Dr.ronit.welgreen.SLP/